Olej rycynowy: zalety i sposób użycia

Kategoria:

Opis

Być może słyszałeś, że olej rycynowy to silny środek przeczyszczający, idealny do poprawy trawienia. Ale korzyści płynące z tego składnika nie kończą się na tym. Nazywany również olejem rycynowym, jest pozyskiwany z rośliny rycynowej. Wśród jego składników znajdują się kwasy tłuszczowe, z których głównym jest kwas rycynolowy, występujący wyłącznie w tej roślinie. Ze względu na swoje właściwości przeciw grzybom i bakteriom, które zapobiegają wzrostowi włosów, olej rycynowy jest często używany do pobudzania wzrostu włosów.

Wiedzieć więcej:

  • Korzyści z oleju rycynowego
  • odżywka do włosów

Dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rycynowy ma właściwości nawilżające i odżywcze dla włosów, które stymulują wzrost, nabłyszczają, zwalczają łupież i eliminują tłuszcz. Jest szeroko stosowany w szamponach i odżywkach, choć można go również nakładać bezpośrednio na skórę głowy.

Przeczytaj także: Czy biotyna wspomaga wzrost włosów?

Sprawia, że ​​rosną rzęsy i brwi. Ten naturalny środek jest idealny w przypadkach, gdy rzęsy są złamane lub osłabione. Weź pędzelek do maski, którego już nie używasz i bardzo dobrze go zmyj. Następnie zanurz go w oleju rycynowym i rozprowadź po włosach, jak tusz do rzęs lub brwi. Rób to każdej nocy, tak długo, jak potrzebujesz. Za 15 dni zmiany są już zauważone.

Wysoki poziom witaminy E w tym olejku działa magicznie na Twoje paznokcie. Wystarczy nałożyć na paznokcie wacik nasączony substancją i delikatnie go wmasować. Praktykowanie tego co tydzień zapobiegnie kruchości i łamliwości.

zmniejszyć cienie pod oczami. Olejek rycynowy wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi i nawilżającymi, dokładnie takimi, jakich potrzebują osoby cierpiące na worki i cienie pod oczami. Wystarczy nałożyć kilka kropli na kontur oka (na oczyszczoną skórę i małymi dodatkami) i pozostawić na noc. Zobaczysz, że budzisz się z bardziej wypoczętym wyglądem.

Nawilżacz do twarzy

Jest niezbędny wśród produktów do pielęgnacji twarzy, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze dla tych, którzy muszą pozbyć się trądziku. Ponadto równoważy tłuszcz skóry, wygładzając suchość i drobne zmarszczki. Olej rycynowy dostarcza również energii komórkom, a nawet jest stosowany w leczeniu przykurczów podczas masażu. Jednak chociaż nakładanie oleju rycynowego na skórę jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi, u niektórych osób może powodować reakcję alergiczną.

Laurylosiarczan sodu: co to właściwie jest? Składnik znajduje się w wielu produktach i zasługuje na uwagę ze względu na jego stężenie Jeśli kiedykolwiek w życiu zadałeś sobie trud, aby sprawdzić, jakie są składniki twojego szamponu, szansa, że ​​natknąłeś się na substancję o nazwie laurylosiarczan sodu, jest ogromna. Ale w końcu co ona robi?

Co to jest laurylosiarczan sodu?

Laurylosiarczan sodu to mieszanina alkilosiarczanów sodu, które są najczęstszymi środkami powierzchniowo czynnymi w szerokiej gamie produktów. Środek powierzchniowo czynny (tak samo jak środek powierzchniowo czynny) to taki, który może modyfikować właściwości powierzchni cieczy, to znaczy, że środki powierzchniowo czynne działają poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego cieczy, umożliwiając jej interakcję z innymi substancjami.

Dzięki tej interakcji surfaktanty mają właściwości detergentowe, zwilżające, emulgujące, pieniące i solubilizujące. Odpowiada za usuwanie sebum, wytwarzając pianę, umożliwiającą wnikanie wody w głąb skóry lub włosów.

Można go znaleźć w produktach czyszczących oraz w różnych kosmetykach, takich jak sole do kąpieli, kremy na trądzik, produkty złuszczające, maseczki do rzęs, farby do włosów, mydła w płynie, odżywki, płyny do mycia twarzy, demakijaż, a przede wszystkim szampony dla dorosłych i dzieci, w mydłach w płynie i pastach do zębów.

nazwa na opakowaniu

Laurylosiarczan sodu można znaleźć na etykietach pod następującymi nazwami: lauryloeterosiarczan sodu, lauryloeterosiarczan sodu, laurylosiarczan sodu, lauryloeterosiarczan sodu, lauretosiarczan sodu, dodecylopolioksyetylenosiarczan sodu, lauryloetoksysiarczan sodu, polioksyetylen klaurylsiarczan sodu, sól sodowa estru monododecylowego kwas siarkowy, dodecylosiarczan sodu, laurylosiarczan sodu, sól sodowa kwasu siarkowego, sól sodowa estru monododecylowego kwasu siarkowego, kwas siarkowy, sól sodowa, akyposal sds, aquarex me i aquarex metyl.

Wpływ na zdrowie i środowisko. Środek powierzchniowo czynny, w zależności od stężenia, może wywoływać reakcje alergiczne w oczach i skórze, a im wyższe stężenie środka powierzchniowo czynnego, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych. Pogłoski o możliwości rakotwórczości tych związków nie mogą zostać jeszcze potwierdzone ze względu na brak dowodów naukowych.

 

Według badań laurylosiarczan sodu jest w stanie modyfikować funkcjonowanie białek i przechodzić przez błony enzymatyczne, wywołując toksyczne skutki u zwierząt, a także u ludzi. W zbiornikach wodnych surfaktant może ulec degradacji do 12 dni w temperaturze pokojowej. Badanie wskazuje również, że nawet przy toksycznym wpływie na organizmy wodne i ludzi, lauryl może przyspieszyć proces degradacji zanieczyszczeń, takich jak diazynon (insektycyd) i atrazyna (herbicyd), jednak konieczne są metody usuwania surfaktantów (takie jak laurylowy) z rzek i mórz, aby nie był obecny w uzdatnionej wodzie i nie zanieczyszczał zbiorników wodnych, ponieważ stężenie zanieczyszczeń, takich jak lauryl, jest bardzo wysokie. Zobacz porady jak wygląda dbanie o zdrowie i urodę.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej rycynowy: zalety i sposób użycia”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.